Kukurydza (Zea)

KukurydzaRodzaj wysokich traw. Do najbardziej znanych gatunków należą kukurydza zwyczajna (Zea mays) i kukurydza meksykańska (Zea mexicana).

              Kukurydza zwyczajna (Zea mays) pochodzi z Ameryki Środkowej  i jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Od czasu wprowadzenia jej do Europy przez podróżników, m.in. Kolumba uprawy rozpowszechniły się w klimacie ciepłym na całym świecie.

Amerykańscy Indianie nauczyli kolonizatorów upraw kukurydzy zwyczajnej, zarówno jej odmian o żółtych ziarnach (kukurydza słodka spożywana bezpośrednio jako warzywo), jak i odmian o czerwonych, niebieskich, różowych i czarnych ziarnach, często nakrapianych lub paskowanych, dziś uważanych za odmiany ozdobne. W Stanach Zjednoczonych te pstre odmiany wykorzystuje się w jesiennych, żniwnych dekoracjach.  
Kukurydza          Kukurydza zwyczajna to wysoka jednoroczna trawa o grubej, wyprostowanej, masywnej łodydze i długich, wąskich liściach.  Kukurydza wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt, surowiec przemysłowy i warzywo. Pomimo tego, że w wielu krajach stanowi podstawę pożywienia, to pod względem wartości odżywczych ustępuje innym zbożom. Zawiera mało wartościowe białko pozbawione niacyny (witaminy PP) i dlatego dieta oparta w głównej mierze na niej powoduje wystąpienie awitaminozy – polagry. Gluten kukurydzy zwyczajnej jest także stosunkowo mało wartościowy i dlatego kukurydza nie nadaje się do wypieku chleba na zakwasie. Jednak w Ameryce Łacińskiej zboże to używa się powszechnie do przygotowania ciasta na tortillę (okrągły placek spożywany tam na taką skalę jak chleb w naszych szerokościach geograficznych). W USA kaczany gotuje się lub piecze w całości, przetwarza na mamałygę i  mąkę, stosuje do przygotowania puddingów, papki, polenty, ciastek i chleba, a czasem do produkcji popcornu i innych artykułów cukierniczych.  
         Kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin jadalnych. KukurydzaWiększą powierzchnię uprawy na świecie ma tylko pszenica. Obszar jej upraw rozciąga się od 580 szer. geogr. północnej w Kanadzie i Rosji po 400 szer. geogr. południowej w Ameryce Południowej. Stanowi najważniejszą roślinę uprawną w USA, na które przypada połowa światowej produkcji kukurydzy zwyczajnej. Na drugim miejscu pod względem produkcji są Chiny, dalej Brazylia, Meksyk i Argentyna.    
Ziarno kukurydzy przeznaczone do przetwórstwa na produkty paszowe i będące przedmiotem obrotu handlowego powinno być jednorodne, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone i zdrowe,  o swoistym zapachu, wolne od żywych szkodników. Wilgotność max 14,5%, zanieczyszczenie ogólne max 10%, w tym: zanieczyszczenia nieużyteczne max 3%, ziarna połamane max 8%.

Poznaj nas

Działamy w oparciu o wieloletnie doświadczenie hodowlane zdobywane na fermach własnych Indykpol oraz dystrybucję pasz produkowanych na zlecenie i na podstawie własnych receptur.

Czytaj więcej

Surowiec

Podstawą sukcesu rynkowego produkowanych przez Nutripol pasz jest staranny dobór najwyższej jakości surowców do ich produkcji.

Czytaj więcej

Biuro Obsługi Klienta

Jeśli chcesz poznać naszą ofertę, nasz specjalista z Biura Obsługi Klienta  odpowie na wszystkie pytania i pomoże wybrać optymalne rozwiązania dla Twojej fermy.

Czytaj więcej